specialisatie in het onderwijs

24-01-2014 18:48
 

 

Wij leven in een samenleving gebouwd op specialisatie. Dat wil zeggen dat iedereen zijn of haar eigen rol speelt. Arts, slager, komiek, directeur, laborant, iedereen draagt een steentje bij. Want het is natuurlijk onmogelijk om in je eentje alles tegelijk te kunnen. En al helemaal onmogelijk om alles tegelijk goed te kunnen. En daarom is er specialisatie. Dieper ingaan op bepaalde vakgebieden om zo tot vooruitgang te komen.


 

Iedereen slaat de handen in elkaar en zo staan we gezamenlijk sterk!


 

Vervolgens gooien we er een onderwijssysteem op dat helemaal niet gespecialiseerd is. Want je moet als vuilnisman natuurlijk wel een degelijk begrip hebben van de Franse taal en je moet ook de politieke situatie omtrent WOII enigszins onder de knie hebben. Anders snap je het princiepe van een vuilnisbak niet. Of iets dergelijks.


 

In elke klas zit wel één leerling die in zijn tijd op school iets vraagt in de trant van “Maar wat heb ik hier in vredesnaam aan?”. Het is dan nog makkelijk om erop terug te komen, maar wat als ze eenmaal een beroep hebben? Wat als de vuilnisman volgende week woensdag bij je op de stoep staat om te vragen wat hij aan zijn kennis over het verdrag van München heeft bij het uitvoeren van zijn beroep? (Wat hij overigens wel in perfect Frans doet, daar niet van)


 

Ik ben zelf van mening dat de algemeenheid van het onderwijs de leerlingen niet ten goede komt. Sterker nog, ik denk dat het zelfs schadelijk is. Stel je voor dat je enorm, maar dan ook echt -enorm- geinteresseerd bent in Scheikunde. Je wilt er graag verder in. Cold Fusion onderzoeken, energieprobleem oplossen en dergelijke. Wil wel, maar het kan niet. Want je moet je energie in alle andere vakken steken. Aardrijkskunde kan je weinig schelen, maar je moet wel blokken om al die informatie erin te stampen en, belangrijker nog, erin te houden.


 

Dat put een leerling toch uit? Daar wordt je toch moe van? Uiteindelijk denk ik dat je leren als iets naars ziet. Je ziet het niet als dat Scheikunde project waar je met gemak vijf uur op rij voor bezig was omdat je het zo leuk vond. Nee, je gaat het zien als dat Aardrijkskunde gebeuren dat je twee weken na je SO alweer grondig vergeten bent. En dan heb je echt geen zin om nog nieuwe dingen te leren.


 

Volgens mij werkt een onderwijssysteem gebaseerd op die specialisatie veel beter. Ik denk dat het de zelfverzekerdheid, nijverheid en productiviteit van leerlingen enorm kan verbeteren. Het algemeen onderwijs breekt de leergierigheid af door teveel tegelijk af te dwingen...


 

Maar ach... Je kunt tenminste wel die arme vuilnisman in het Frans te woord staan.

Stefan